”Pe unde umbla oamenii aia de la vanzari?”
Justificat sau nu, cu motive intemeiate sau nu, totusi situatia este clara: angajatii departamentului de vanzari sunt cei mai mobili angajati dintr-o firma. Ei sunt cel mai frecvent plecati ”in cloud”. Aceasta mobilitate a fortei de vanzari din organizatie, nevoia lor de acces la informatie ”pe teren” a facut ca sistemele CRM (Customer Relationship Management) sa fie primele tipuri de aplicatii de business care au inceput sa migreze in cloud. Motivul este simplu. Daca echipa de vanzari este plecata din firma toata ziua, ba ”la client”, ba ”la prezentari”, ba ”la un eveniment”, atunci hai sa mutam in cloud datele din aplicatiile folosite de ei, din CRM.
Astfel, din anii ’90, in Statele Unite ale Americii, producatorii de software de afaceri au inceput sa dezvolte sisteme CRM in cloud. Daca ai auzit de SalesForce, este pentru ca si-au creat notorietatea deosebita prin pariul facut pe CRM in cloud. Sloganul lor a fost ”NO-Software” – ofereau accesul la un serviciu – SaaS (Software as a Service) in cloud.
CRM in cloud: ce inseamna de fapt
Soft CRM in cloud = aplicatie software de management al relatiilor cu clientii (CRM) la care datele operationale, adica informatiile despre clienti, lead-uri, tranzactii, comunicare, agenti sau portofolii sunt gazduite pe serverele furnizorului de CRM sau ale partenerilor acestuia, intr-o ferma de servere – in cloud. Pentru accesul la datele proprii, utilizatorii de programe CRM in cloud folosesc o conexiune la Internet.
La implementarea CRM OnPremise, pe de alta parte, datele despre clienti si echipa de vanzari sunt gazduite pe echipamentele hardware ale utilizatorului, la sediul acestuia sau intr-o locatie aflata sub controlul acestuia.
7 avantaje ale aplicatiilor CRM in cloud
- Scapi de grija cumpararii, administrarii si intretinerii echipamentelor hardware (a se citi server) pe care gazduiesti aplicatia CRM. Cloud = Fara stres.
- Esti liber sa te preocupi de business-ul tau si de administrarea echipei de vanzari. Securitatea datelor, back-up, anti-virusii, sunt toate in responsabilitatea furnizorului. Si asta este mare lucru!
- Update-urile software la CRM se realizeaza mult mai simplu, ca la o aplicatie de telefon care isi face actualizarile fara sa te deranjeze in vreun fel.
- De-obicei, softurile CRM in cloud sunt construite sa fie prietenoase cu telefoanele mobile, cu tabletele, sa castigi mobilitate pentru echipa de vanzari.
- Ai o baza de date comuna de clienti, lead-uri si interactiuni pentru intreaga firma. Datele sunt in cloud si orice informatie introdusa este vizibila imediat tuturor userilor cu drepturi in acest sens.
- Pretul. Pretul. Pretul. De-obicei, aplicatiile CRM au un pret mai bun decat sistemele CRM OnPremise, cu instalari pe servere si pe calculatoare.
- Cloud-ul reprezinta prezentul si viitorul pentru sistemele software CRM, si nu numai. Aplicatiile de email sunt deja in cloud, Facebook e in cloud, editoarele de texte de tip Word se muta in cloud, ba chiar si acest articol este gazduit pe cloud-ul celor de la WordPress.com.
Cat de reale sunt dezavantajele programelor CRM in cloud?
Daca programul CRM este in cloud, depinzi de conexiunea la Internet pentru a accesa aplicatia. Dar mai este accesul la Internet vreo problema undeva in Romania? Un alt lucru de luat in considerare este furnizorul de CRM. Cui alegeti sa-i incredintati datele esentiale despre clienti, tranzactii, agenti, bani, incasari, persoane de contact etc.? Este furnizorul GDPR ”compliant”? Si cat de usor iti iei inapoi datele daca vrei sa schimbi furnizorul CRM la un moment dat?
Daca bifezi cu succes intrebarile din paragraful de mai sus, drumul catre o implementare CRM de succes in cloud iti este deschis. Atat firmele mici, cu putini angajati, cat si organizatiile mari au doar de castigat din implementarea unui CRM in cloud. Implementarea unui CRM este la fel in ambele cazuri, atat cloud cat si OnPremise. Difera doar usurinta cu care iti accesezi datele prin Internet.